UPCYCLING

 

MURSTENSFORME

FØRST RECYCLING OG SÅ OGSÅ UPCYCLING

 

Sjælsø var en af de første, der præsenterede murstensformen på det danske marked.

 

  

Den første sæson, vi introducerede murstensformen i sin helt nøgne form, havde vi "kun" fået 80 stk. hjem fra Indien, og vi fik ikke solgt en eneste! Men vores tro på murstensformen falmede ikke - vi troede på den og tænkte, at Danmark nok skulle få øje på dens mange anvendelsesmuligheder. Vi elsker jo ideen om genbrug – hvorfor ikke bruge det, der allerede findes?  

 

Vi elsker jo også at lege og finde på nye måder at bruge gamle originale varer på. Så ideer til udvikling på murstensformen lå lige for. Første idé var at tilføje murstensformen et håndtag - en læderhank. Ideen sprang en dag sammen med vores indiske leverandør. Vi gik rundt i stegende hede og talte om, hvad vi kunne finde på. Da vi samtidigt stod og kiggede på en læderskammel - som ikke lige passede ind i vores sortiment - var der noget ved det lækre læder, som var helt fantastisk. Vi kiggede begge på murstensformen, så læderet, og så var den der; en læderhank var da det helt rigtige løsning. Den rustikke murstensform med den tykke bløde læderhank - lige til at tage en flaske kold rosë med ud i haven eller...

 

Ideen blev født og udført af håndværkere på værkstedet - én med forstand på træ, én der har forstand på kvalitetslæder, én til at montere - og allerede samme aften kunne vi godkende prototypen og fejre det færdige produkt. 

 

Siden er det sammen med denne leverandør blevet til mange andre "murstens-produkter"; hylder, bakker og sågar adventskranse. Det er kun fantasien, der sætter grænser - og skulle du have en god idé, hører vi gerne fra dig… 

 

FAKTA OM MURSTENFORME: Originale murstensforme er blevet anvendt i byggeriet i Indien i mange år. Leret fyldes i formene - derefter vendes murstensformen, og murstenen rystes ud af formen. Murstenene placeres på jorden, hvor de tørrer i solen. Til sidste brændes de i en ovn. 

 

Hver lille virksomhede havde sit eget stempel i murstenen, så man vidste, hvor murstenen kom fra. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din murstensform er original, kan du se i bunden om der er aftegninger af et stempel. Hvis der er det, er den god nok. 

 

De gamle murstensforme bruges i dag i begrænset omgang i Indien, da de nu bruger mere moderne teknikker til at lave mursten. 

 


DA DE TRE ORIGINALE BAKKER BLEV TIL EN RULLEVOGN

 

Vi elsker denne rullevogn, og det gør I heldigvis også. Vi elsker den, fordi den repræsenterer alt det, vi elsker ved Sjælsø og vores arbejde.

 

 

Vi var endnu en gang ude at besøge vore indiske leverandører. Denne gang var vi bl.a. på jagt efter forskellige rulle- og barvogne. Vi havde gået rundt i mange timer i den bagende sol, og vi var ærlig talt frustrerede over, at vi ikke kunne finde nogle rullevogne, som vi synes om. Vi havde så småt opgivet ideen og var gået videre til bjerge af gamle originale jernbakker for at udvælge dem, vi ville have med hjem. Vi elsker bakker, som er blevet brugt og haft et liv, før de kommer med os hjem og videre til nordiske hjem. Vi var i gang med at udvælge bakker og var meget begejstreret over, at det var lykkedes os at finde nye varianter, som var mindst lige så smukke, som dem vi allerede havde i sortimentet. Mens vi stod og rodede i bunkerne, havde vi en snak om, hvad vi ellers kunne bruge tingene til, og pludselig så vi rullevognen for os; bakker + vogn = ny rullevogn. Tænk hvis vi kunne lave en rullevogn, hvor vi kan genbruge de skønne gamle jernbakker...

 

 

 

Heldigvis var vores leverandør lige så begejstret for ideen, og vi glemte alle, alt det andet vi skulle nå den dag, og kastede os over udvikling af en prøve. Bakkerne blev udvalgt og de dygtige håndværkere tilkaldt, så vi sammen kunne forsøge at få bakkerne til at blive til en rullevogn. Snakken gik livligt og hurtigt forsvandt håndværkere hen i deres workshops. Hver er de specialiseret i deres proces – svejsning, træskæringer, polering osv. - et håndværk givet videre gennem generationer. Vi er altid fascineret af, hvordan håndværkerne med ganske få hjælpemidler og hænder kan trylle.

 

En lille times tid senere stod det første eksemplar færdigt. Er det ikke fantastisk, hvor hurtigt ting kan ske, når alle bliver grebet af ideen og ønsker at lykkes? Det blev en fantastisk dag, hvor flere varer bliver udviklet. Guldet findes i bunkerne rundt omkring. Vi har en stærk passion for at genbruge alt det vi kan… Går det så nemt hver gang? Selvfølgelig ikke, men det er en helt anden historie…